Reis je naar India? Haal dan je BMR vaccinatie

Reis je naar India? Haal dan je BMR vaccinatie

30 december 2021 Uit Door Ilonka

Een reis naar India staat voor heel veel mensen op de bucketlist. En dat is natuurlijk niet zo vreemd: India is een schitterend land met veel cultuur. Ook is het daar, natuurlijk, totaal anders dan wij hier in Nederland gewend zijn. Toch is het "even" boeken van een vliegticket niet genoeg om veilig naar India te reizen. Je moet er ook voor zorgen dat je gezondheid zo min mogelijk in gevaar komt. De kans bestaat altijd dat je een keer wat verkeerds eet en dat je daar last van hebt, maar dat is een kwestie van goed opletten. Nee, voor je naar India gaat moet je zorgen dat je de juiste reisvaccinaties haalt. Zo wordt, bijvoorbeeld, de BMR vaccinatie aangeraden als je naar India gaat.

Wat is de BMR vaccinatie?

De BMR vaccinatie is de vaccinatie tegen Bof, Mazelen en Rode Hond. Kinderziektes die je erg ziek kunnen maken als je volwassen bent. In India zul je vooral kans lopen op Mazelen, je zou dan zeggen dat een complete BMR vaccinatie een beetje veel van het goede is. In Nederland wordt de vaccinatie tegen Mazelen echter altijd in combinatie gegeven met Bof en Rode Hond. Je zult dus voor het complete pakket moeten gaan.

Informeer naar vaccinaties voor je gaat boeken

Het kan zomaar zijn dat je een bepaalde vaccinatie, vanwege medicijngebruik, niet mag krijgen. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een levend vaccin. Gebruik je medicatie die je afweer onderdrukken dan kan zo'n vaccinatie gevaarlijk worden. Toch is het in sommige landen verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben voor je inreist. De kans is dus aanwezig dat je een land niet in komt als je niet de juiste vaccinaties hebt ontvangen. Het is dus altijd verstandig om, ruim voor je gaat boeken, te informeren naar de verplichte vaccinaties en daar de mening van je behandelend arts over te vragen.

Een vaccinatie levert geen ellende op

Over het algemeen kan een vaccinatie voor je reis, bijvoorbeeld een BMR vaccinatie, zonder gevaar worden genomen. Je krijgt er hoogstens een dag een wat zere arm of een beetje verhoging van. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan mag je de BMR vaccinatie echter niet hebben. Deze kan van invloed zijn op je ongeboren kindje én op de kwaliteit van de moedermelk. De tip blijft dus: lees jezelf in en laat je informeren door de juiste instanties. Zij weten precies wat verstandig is en wanneer het het beste moment is om een vaccinatie te gaan halen.